Inspiration

مراحل کاشت برنج چیست؟

مراحل کاشت برنج چیست؟

  1. آماده نمودن خزانه برای کاشت برنج: از آنجایی که کاشت برنج در ایران عموماً به روش نشائی انجام می‌شود، کشاورزان در فصل پاییز، حدود ۶ ماه قبل از شروع عملیات کاشت برنج، عملیات آماده کردن خزانه را انجام می‌دهند.
  2. جوانه‌دار کردن بذر برنج: کشاورزان مقداری از بذر برنج سال قبل خود را در محلی خشک و مناسب، به دور از هرگونه جانور و موش، به صورت شلتوک یا خوشه نگهداری می‌کنند. سپس آن‌ها در فروردین ‌ماه سال جدید با انجام عملیات مخصوص، بذر پارسالی را جوانه‌دار می‌کنند و بذر جوانه‌زده آماده کاشت در زمین (خزانه) می‌شود. مرحله جوانه‌دار کردن برنج حدود ۱۰ روز زمان می‌برد.
  3. کاشت بذرهای جوانه‌دار در خزانه: این مرحله از همان اوایل فروردین و بعد از مرحله جوانه‌دار کردن انجام می‌شود و حدود ۲۵ تا ۳۰ روز، یعنی تا اواسط اردیبهشت‌ ماه طول می‌کشد.
  4. انتقال نشاء از خزانه به زمین اصلی: بعد از اینکه بذرها حدود ۲۰ سانتی‌متر رشد کردند و هر بذر ۴ یا ۵ برگ داشت، باید از زمین خزانه به آرامی و با دست کنده شده و برای کاشت به زمین اصلی برده شوند.
  5. کاشت نشاء در زمین اصلی: به انتقال نشاء از خزانه به زمین اصلی برای انجام عملیات کاشت، نشاء‌کاری گفته می‌شود. نشاءها به صورت چندتایی کاشته شده و تعداد نشاءهایی که کنار هم قرار داده می‌شوند و هم‌چنین فاصله هر دسته از نشاء از دسته‌های اطراف به نوع نشاءها بستگی دارد.

برای این که متوجه شوید در هر محله دقیقا چه عملیاتی انجام می‌شود، به مقاله “مراحل کاشت برنج” مراجعه کنید.

مراحل کاشت برنج
مراحل کاشت برنج

اولین مرحله از مجموعه مراحل کشت برنج، مرحله جوانه‌دار کردن بذر برنج است. کشاورزان مقداری بذر از محصول برنج […]

برنج کشت اول چیست؟

برنج کشت اول همان برنجی است که کشاورزها بذر آن را از فروردین‌ماه آماده می‌کنند و در خردادماه می‌کارند. با توجه به مکان کشت، این برنج در مرداد یا اوایل شهریور برداشت می‌شود.

برنج کشت دوم چیست؟

وقتی برنج کشت اول برداشت شد، کشاورزها مجدداً زمین را شخم می‌زنند و برای سری دوم، بذرهای برنجی که از یک ماه قبل آماده کرده‌اند را می‌کارند. این برنج معمولا در آبان ماه هر سال برداشت می‌شود. به این نوع برنج، برنج کشت دوم می‌گویند. از جمله برنج کشت دوم می‌توان به  بینام و امرالهی اشاره کرد.

کشت این برنج در مازندران و به خصوص در شهرستان فریدونکنار مرسوم است. در استان گیلان به علت سردی هوا، برنج کشت دوم کاشته نمی‌شود.

برنج کشت اول بهتر است یا کشت دوم؟

این دو برنج چند تفاوت اساسی با یکدیگر دارند که شامل موارد زیر است:

  1. برنج کشت دوم عطر بهتری دارد و خوش‌پخت‌تر است.
  2. دانه‌های برنج کشت دوم درشت‌تر هستند.
  3. برنج کشت اول سالم‌تر است؛ زیرا در مراحل کاشت برنج کشت اول، به آن کم‌تر سم می‌زنند.
  4. آب مورد استفاده برای برنج کشت دوم از کشت اول کمتر است.

برنج دونوج یا راتون چیست؟

علاوه بر برنج کشت اول و دوم که بالاتر توضیح دادیم، نوع دیگری از برنج، به نام برنج راتون وجود دارد که در صورتی که مراحل تولید آن، به خوبی انجام شود برنج تولید شده بسیار باکیفیت و خوش‌طعم خواهد بود.

برای شناخت این نوع برنج، مقاله “برنج راتون چیست؟” را مطالعه کنید.

Implant-rice
فرق برنج کشت اول با کشت دوم | برنج دونوج یا راتون چیست؟

هنگامی که وارد یک مغازه برنج فروشی می‌شوید، ممکن است با یک نوع برنج ایرانی مواجه شوید که هم […]

برنج کم محصول و پرمحصول چیست؟

ارقام برنج ایرانی به ۲ دسته پرمحصول و کم‌محصول تقسیم می‌شوند.

برنج کم محصول

برنج‌های کم‌محصول کیفیت بالاتری دارند و به واسطه اینکه در هر هکتار مقدار کمتری از آن‌ها به دست می‌آید، قیمت بیشتری نسبت به برنج‌های پرمحصول دارند. از جمله برنج‌های کم محصول می توان صدری دم‌سیاه، هاشمی و طارم را نام برد.

برنج پرمحصول

این برنج‌ها در مقایسه با برنج کم‌محصول، دارای کیفیت و قیمت نسبتا پایین‌تری هستند و در هر هکتار مقدار بیش‌تری از آن‌ها به دست می‌آید. از برنج‌های پرمحصول می توان به فجر، ندا و شیرودی اشاره کرد.

برنج سفید و قهوه‌ای چه فرقی با هم دارند؟

هر دانه برنج شامل ۴ لایه است که این لایه‌ها به ترتیب از خارج به داخل شامل : شلتوک، سبوس(غنی از فیبر)، جوانه(غنی از ویتامین‌ها و مواد معدنی) و اندوسپرم (بخش نشاسته‌ای برنج) است. شلتوک اولین لایه‌ی برنج است که نمی‌توان آن را خورد. در برنج قهوه‌ای، تنها شلتوک جدا شده و لایه‌های زیرین آن، یعنی سبوس و جوانه، حفظ می‌شود. اما در برنج سفید تنها لایه باقی‌مانده آن، اندوسپرم است؛ به همین علت این دو نوع برنج ارزش غذایی و خواص متفاوتی دارند که ما در زیر به طور خلاصه، به خواص هر یک از این دو نوع برنج اشاره کرده‌ایم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده − 11 =